Φάβα με ρέγγα καπνιστή
Υλικά
- 1 φλιτζάνι φάβα
- 3 φλιτζάνια νερό
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 πιπεριά μικρή κόκκινη καυτερή (ψιλοκομμένη, χωρίς τα σπόρια)
- αλάτι
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
- 1 ρέγγα καπνιστή Ambrosia καθαρισμένη
- 1 λεμόνι (τον χυμό του)
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- λίγο ελαιόλαδο
Eκτέλεση
- Kόβουμε τη ρέγγα σε μεγάλα κομμάτια, τη ραντίζουμε με τον χυμό του λεμονιού και την αφήνουμε σε πιάτο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.
- Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα μία κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και, μόλις κάψει, προσθέτουμε τη φάβα και το κρεμμύδι. Tσιγαρίζουμε τη φάβα και το κρεμμύδι για 3 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συνέχεια.
- Προσθέτουμε το νερό, τη δάφνη, την πιπεριά και αρκετό αλάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη φάβα να βράσει ανακατεύοντας πολύ συχνά. Oταν είναι σχεδόν λιωμένη, τη βγάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αφαιρούμε τη δάφνη και ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο αρκετή ποσότητα φάβας γαρνιρισμένη με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τοποθετούμε μερικά κομμάτια ρέγγας στο πλάι της και ραντίζουμε το σύνολο με ελαιόλαδο.