Ντοματοκεφτέδες με αντσούγιες και τέσσερα μυρωδικά
Υλικά
- 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- ½ ματσάκι, τα φυλλαράκια μόνο μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 5 φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα
- 8 φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 10 φιλετάκια αντσούγιας στο λάδι, στραγγισμένα,
- 1 – 1½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (για το κρεμμύδι) + ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και το σιγοψήνουμε μέχρι να μαλακώσει, αλλά όχι να μαυρίσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το κρεμμύδι να κρυώσει.
Κόβουμε τις αντζούγιες σε μικρά κομματάκια.
Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβουμε τις 3 ντομάτες στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Την τέταρτη ντομάτα την ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα σπόρια και την κόβουμε σε μικρούς κύβους, τους οποίους προσθέτουμε στο μπολ με τις τριμμένες ντομάτες. Προσθέτουμε τις αντσούγιες, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε 1-1 1/4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι και τη μαγειρική σόδα και τα προσθέτουμε στο μείγμα με τις ντομάτες, ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι. Ο χυλός πρέπει να είναι πηχτός, οπότε, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι επιπλέον.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο 2 δάχτυλα ελαιόλαδο και το βάζουμε να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν το λάδι κάψει, παίρνουμε ποσότητες από το χυλό με ένα κουτάλι της σούπας και με ένα δεύτερο κουτάλι τις «σπρώχνουμε», ώστε να γλιστρήσουν στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε τους κεφτέδες και από τις δύο πλευρές.
Μιχάλης Πουλαράκης
ΜεΖεν Chef